Szokások megváltoztatása

Szokások megváltoztatása

Változtass, a szokás nem mindenható

A rutincselekvések évezredek óta megkönnyítik az életünket és a legtöbb esetben az érdekeinket szolgálják. De mi a helyzet a káros szokásainkkal, amiktől legszívesebben megszabadulnánk?

Jó hír, hogy a szokások megváltoztathatók, így miénk a szabadság és a felelősség, hogy átformáljuk őket. Ahhoz azonban, hogy átalakítsuk egy szokásunkat, el kell határoznunk, hogy változtatunk rajta. Tudatosan vállalnunk kell a kemény munkát, amellyel azonosítjuk a szokások rutinjait működtető jeleket és jutalmakat, és meg kell találnunk, mivel helyettesíthetjük azokat. Tudnunk kell, hogy mi irányítunk, és elég öntudatosnak kell lennünk, hogy éljünk is ezzel a hatalmunkkal.

Nem egyszerű, de megéri.

Ha hiszünk benne, hogy képesek vagyunk megváltozni, ha ezt a hitünket szokássá tesszük, a változás valóban végbemegy. Ez a szokás hatalma: a tudás, hogy a szokásainkat magunk választhatjuk meg. Ha pedig megválasztottuk őket, terelnek minket a végzetünk felé, bármi legyen is az.

Aki tisztában van egy szokása létezésével, akkor felelős is annak megváltoztatásáért.

Sajnos nincs egyetlen mindenható képlet, amelyet alkalmazva megváltoztathatnánk a szokásainkat. Ugyanakkor ezernyi ilyen recept van. Hiszen minden ember más és más, minden ember szokásait más és más vágyak vezérlik. Éppen ezért az életünkben jelen levő viselkedési minták meghatározása és megváltoztatása emberről emberre és viselkedésről viselkedésre eltérő módszereket igényel.

Ahhoz, hogy megérthesd a saját szokásaidat, azonosítanod kell az ún. szokáshurok összetevőit. Minden szokás egy képlet, amelyet az agyunk automatikusan követ: ha látom a jelet, végrehajtom a rutint, hogy megkapjam a jutalmat.

Jel → rutin → jutalom

Ha sikerül meghatározdnod egy adott viselkedés szokáshurkát, nekiláthatsz megoldásokat keresni arra, hogy régi káros szokásaidat új rutinokkal váltsd fel.

Minden szokást kiváltó jel besorolható a következő öt kategória egyikébe:

  • Hely
  • Idő
  • Érzelmi állapot
  • Más emberek
  • Közvetlenül megelőző cselekvés

Ha tehát a szokás kiváltó jelét szeretnéd kideríteni, írd le az alábbi öt dolgot.

Hol vagy? Mennyi az idő? Hogyan jellemeznéd az érzelmi állapotodat? Ki van a közeledben? Mit csináltál közetlenül a késztetés jelentkezése előtt?

Majd készíts megvalósítási tervet! Úgy cserélheted a rutint egy jobbra, hogy felkészülsz a jelre, és egy másik viselkedést választasz, amelyik ugyanazt a jutalmat kínálja, mint ami után sóvárogsz. A jutalmak ereje azért nagy, mert valamiféle sóvárgást elégítenek ki. A viselkedésünket irányító sóvárgásoknak azonban szokszor nem vagyunk tudatában.

A képlet átalakításához arra van szükség, hogy ismét tudatos döntéseket hozz.

A változás nem mindig következik be gyorsan, és nem is mindig könnyű. Idővel és szorgos munkával azonban szinte bármilyen szokás átformálható.

Az alábbi történet szemléletesen leírja a szokásaink miben létét.

Két fiatal halacska úszkál egy tóban, és szembetalálkoznak egy idősebb hallal, aki feléjük biccent: ‘reggelt, fiúk. Milyen a víz?’ A halacskák tovább úszkálnka, aztán az egyikük végül ránéz a másikra: ‘Te, mi a fene az a víz?’

A víz: a szokásaink. Öntudatlanul hozott, láthatatlan döntéseink, amelyek körülvesznek minket nap mint nap – és amelyeket elég csak szemügyre vennünk, és ismét láthatóvá válnak. A víz medret váj magának, amely egyre mélyebb és szélesebb lesz, és akárhányszor indul ismét útnak, arra folyik, amerre a maga vájta út tart.

Vájj új medret, hogy arra ússz, amerre akarsz.

 

A poszt megírásához Charles Duhigg: A szokás hatalma. Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta? című könyve szolgált alapul.

Vissza