Pihenj sokat - most!

Pihenj sokat - most!

A tűző napon a sivatagban a víz olyan dolog, amit megérdemelsz… vagy inkább olyan, amire szükséged van?

 

Dave Crenshaw: A kikapcsolódás ereje. Növeld teljesítményed a pihenőidővel! És közben érezd jól magad! című könyvében megkülönbözteti az ún. majd és a most kultúrát. A MOST kultúra felismeri, hogy a felüdülés percei utazásunk elengedhetetlen részét képezik. Pont annyira, amennyire a vízre szükséged van, ha a sivatagon akarsz átjutni. Ugyanezt teszik veled az érdemi, frissítő szórakoztató szünetek is.

A Harward Business Review és az Energy Project közös tanulmányában kimutatták, hogy ha egy vezető arra ösztönözte embereit, hogy rendszeresen tartsanak egy kis szünetet, a dolgozók 81 százalékkal nagyobb eséllyel maradtak a cégnél, valamint 78 százalékkal javult egészségi állapotuk és közérzetük. Ráadásul azok, akik legalább 90 percenként tartottak egy ki szünetet, arról számoltak be, hogy 40 százalékkal kreatívabban tudtak gondolkodni, és 28 százalékkal jobban tudtak koncentrálni.

Az oázis azt jelenti, hogy érdemi szünetet tartasz, legyen az számodra bármi is. Gondolj rá úgy, mint egy percre, amikor vidám vagy, játszol, jól érzed magad, amivel teljessé válsz, megjutalmazod magad, amely felfrissít, feltölt és ellazít.

Az oázisod hatalmas erővel bíró eszköz – nemcsak örömet okoz neked, hanem a segítségével tudsz még többet elérni aznap.

Azért kell ezeket a szüneteket beiktatnod, hogy a legjobb teljesítményt hozhasd ki magadból. Legyen az oázis napirended része, és a munkád nemcsak élvezetesebb, hanem hatékonyabb is lesz. Az legyen a célod, hogy a napodba, hetedbe, hónapodba és évedbe olyan időszakokat ütemezz be előre, amikor élvezheted az oázisaidat.

Ez az első tennivaló. Az oázisok előre megtervezett beütemezése. Nem amikor épp van egy szabad hely a naptárban, hanem mert megérdemled, mindannyian megérdemeljük. Hiszen a kikapcsolódásra szánt idő tehet minket produktívabbá és sikeresebbé.

Ezzel szemben a jól ismert MAJD kultúra azt mondja:

  • Majd akkor kifizetődik a sok erőfeszítés
  • Majd akkor jobban fogom érezni magam
  • Majd akkor boldog leszek
  • Majd akkor megérdemelten sikeres leszek
  • Majd akkor lesz időm kirándulni a barátaimmal
  • Majd akkor fizetésemelést kapok
  • Majd akkor el fogok járni a kedvenc edzésemre
  • Majd akkor egy nap, egy nap…

És addig? Mi lesz addig? Szomjúság. Nyugtalanság. Munka. Stressz. Alváshiány. Idegeskedés.

Crenshaw a pihentető ún. oázisok erejéről ír élvezetes formában, a könyvet és kulcsüzenetét mindenki számára recept nélkül ugyan, de javasolnám felírni.

Az oázis nem a semmiből terem elő. Előre megtervezett ütem szerint fordul elő. Nem egy mentőöv, amit akkor rántunk elő, ha úgy érezzük, összecsapnak a hullámok a fejünk fölött.

Hiszen legyünk őszinték: mikor van időnk bármire is? A huszonegyedik században soha semmire nincs elég időnk.

Az oázis nem is „muszáj” dolog, hanem „akarom” dolog. És ami a legjobb, hogy nagyon kevés idő szükséges csak hozzá. Naponta elég csupán néhány beiktatott perc ahhoz, hogy kicsit fellélegezzünk és kikapcsolódjunk. Olyan dolgokat válassz, amelyekből építkezhetsz és jobbá válhatsz tőlük.

Személyes oázisod során magaddal foglalkozol. Ez az ún. „én-idő”, kérdés át is tudod-e élni.

családi oázis arról az időről szól, amelyet azokkal töltesz, akiket a legjobban szeretsz – és akik viszontszeretnek. Ide tartozik bárki, akit közeli barátodnak tartasz vagy rokonod, sőt még a házi kedvenced is, ha úgy érzed, szoros kapcsolat fűz hozzá. Szükségük van az erőre, amelyet a nekik szentelt, rájuk összpontosított időből nyernek.

munkahelyi oázis a kis érdemi szünetekről szól, amelyeket a munkaidődbe szúrsz be. Akár egy több tízezer embert foglalkoztató hatalmas multinál dolgozol, akár gyermekkel otthon lévő szülő vagy, a munkahelyi oázis kulcsfontosságú produktivitásodhoz.

A szék mindhárom lábának stabilan és kiegyensúlyozottan kell állnia.

Te hogyan állsz ezzel?

Vissza