Mindenki lehet kreatív

Mindenki lehet kreatív

Imádok kreatív lenni. Festeni, fotózni, írni, a ruháimat megfelelő kiegészítőkkel harmonikusan kiemelni. Új ízekkel kísérletezni, vagy egy-egy munkahelyi prezentációba, tréninganyagba megtalálni az odaillő képet, ami többet mond ezer szónál.

Éppen ezért sokat vártam Pam Grout Kreatív lélek című könyvétől is, ami úgy gondolom, hogy kiváló olvasmány azoknak, akik a kreativitás kulcslyukán kukucskálnak, és kezdőlökésre van szükségük ahhoz, hogy kinyissák ezt a kreatív térnek nevezett ajtót.

 

„Az élet minden perce lehetőséget ad a kreativitásra.

A kreativitás arról szól, hogy elképzelünk egy új világot, hogy megtervezünk egy új elképzelést. A világot végül nem a politikusok fogják újra összerakni, hanem az a több ezer ember, akik felajánlják tehetségüket, és az a több ezer ember, akikből a lehetőségek nagykövete lesz. Amikor jól csinálják, a művészet gyógyír. A művészek kifejezik azokat az elképzeléseket, hogy mi egyénként és a társadalom tagjaiként lehetünk többek annál, amik vagyunk. Az alkotás már magában is a hatalom egy kifejezése, a remény tette. Emlékeztet minket, hogy tehetünk valamit, arra emlékeztet, hogy képesek vagyunk a semmiből létrehozni valamit.

Amikor alkotunk, gyakran egyedül vagyunk, és egy másik világba kerülünk, egy olyan világba, ahol nincsenek mindig a közelünkben. Amikor azonban megosztjuk a munkánkat, közelebb kerülünk egymáshoz. Felfedjük magunkat mások előtt.

Amikor írunk, énekelünk vagy festünk, veszélybe sodorjuk magunkat. Rálépünk a magasan kifeszített drótra, és egy egész cirkusznyi ember figyel minket. A kreativitás éppen ezért valóban ijesztő. Amíg befogod a szád, bólogatsz a megfelelő időben, követed a tanácsokat és nem csinálsz semmi tiltott dolgot, addig senki sem fog kinevetni, ellenkezni, kritizálni. De amint megírsz, kimondasz vagy megfestesz valamit, az álarc lehull. Az emberek tudni fogják. És ehhez bátorság kell, nagy B-vel. Bátorság kell ahhoz is, hogy szembeszállj a saját félelmeiddel, és hogy szembenézz a saját igazságaiddal. Amikor megadod magad a művészetednek, lehet, hogy úgy érzed majd, hogy az igazságaid ellentmondanak a világ felé mutatott énednek. A kreativitás éppen ezért tud ismeretlen, sőt veszélyes lenni.

Egyedül magadnak tartozol elszámolással, az idővel, amit arra teszel félre, hogy egyedül légy és hallgass. Fel kell emelned a tollat. El kell kezdened. Az ötletek csak akkor jönnek, ha cselekszel. Ha egyszerűen elkezded és megmozdulsz, szinte bárminek elsajátíthatod az elkészítési folyamatát. A kreativitás technikai szempontjai (mondjuk a formálás, a színek keverése, a megvilágítás) a kreatív vállalkozás kevesebb, mint tíz százalékát teszik ki. A többi kilencven százalék a gyakorlásból, önmagad átadásából és valami nálad sokkal nagyobból ered. Ne félj attól, hogy rossz dolgokat fogsz csinálni. Attól félj, hogy nem csinálsz semmit.

Bátorság kell a kitartáshoz is, hogy tovább folytasd akkor is, amikor nem azt kapod, amit vársz. De továbbra is gürcölnöd kell érte. Számtalanszor el fognak utasítani, az emberek sokszor azt fogják mondani, hogy „Sajnálom, engem ez nem érdekel.” De bátornak kell lennünk, és ennek ellenére is haladnunk kell előre. Az egyetlen tulajdonság, ami megkülönbözteti a csodálatost a középszerűtől, az a hajlandóság arra, hogy a kételkedés ellenére is haladjunk előre.

A művészeted nagyjából mindent magában foglal – a szükségletedet arra, hogy felfigyeljenek rád, továbbá hogy az igazat mondd, és hogy változtass valamin. Művésszé válni olyan, mint belépni a Lions Klubba. A titkos jelszó az, hogy „több akarok lenni”. A titkos kézfogás pedig az, hogy „hiszek”. Eszünkbe jut, hogy emberként és az univerzum társteremtőiként hatalmas erővel rendelkezünk, és megváltoztathatjuk a dolgokat.

A művészet arra sarkall minket, hogy másképp lássuk, intimebben szeressük a világot. Lelassít minket, és teljesen kitárja az érzékeinket. Ez a módszer arra, hogy teljesen jelen legyünk és friss szemmel lássunk. Lehetővé teszi, hogy eddig láthatatlan dolgokat vegyünk észre és értékeljünk. Segít meglátni a természet gyakran figyelmen kívül hagyott csodáit, és megpillantani mindennapi életünk lenyűgöző részleteit. A művészet nemcsak feltár minket, hanem arra bátorít, hogy keressük a kapcsolatokat, hogy kezet fogjunk egymással, hogy a jó érdekében cselekedjünk.

A művészek történészek, történetmesélők és egy ősi, szavak nélküli, szereteten alapuló nyelv őrzői. A mi felelősségünk az, hogy az élet lüktetésének és szépségének szemtanúi legyünk. Maguk az eszközök nem számítanak. Az számít, hogy ezek a csatornák, amiken keresztül áramlik a kreativitás, elérhetők. A szenvedély, a szeretet és a lelkedben égő tűz fogja megalkotni a művészeted.

A kreatív életnek semmi köze a karrierhez. A kreativitás egy elmeállapot, a napod egy összefüggéstelen, kockázatos megközelítése. Arról szól, hogy minden cselekedetedbe beleviszed a kreativitást, és felhasználod a képzeleted, a találékonyságod és a játékosságod.

A felnőttek többsége sajnos lekapcsolta az örömmérőjét, mivel a szórakozás túl sok gondot jelent. Megpróbálnak spórolni az energiájukkal. Csak arra nem jönnek rá, hogy az öröm és a szórakozás valójában energiát generál.”

Pam Grout

Vissza