DISC személyiségtipológia

DISC személyiségtipológia

Nem olvasztótégely vagyunk, hanem egy gyönyörű mozaik. Különböző emberek, különböző hitek, különböző vágyak, különböző remények, különböző álmok. - Jimmy Carter

Ahogyan Stephen R. Covey írja A bizalom sebessége című könyvében, magas bizalom esetében minden sokkal olajozottabban és gyorsabban megy.

Bizalmi bankszámlával rendelkezünk, amire úgy tudunk befizetni, azáltal lesz az egyenlege egyre magasabb, ha jól bánunk másokkal, betartjuk az ígéreteinket és segítő szándékról teszünk tanúbizonyságot. Viszont a legjobb szándékunk ellenére is követhetünk el néha hibákat. Elfelejtünk egy ajánlatot időben kiküldeni, elkésünk vagy figyelmetlenek vagyunk másokkal. Ezek a dolgok mindenképpen kivétnek minősülnek a bizalmi bankszámláról, de ha magas a bizalom, és van elegendő egyenlegünk, akkor könnyen megbocsátanak egy-egy hibát nekünk.

Ami az egyik embernél működik, az a másiknál pont ellenkező hatást vált ki. Ha megtanuljuk az egyes személyiségtípusokat felismerni és megfelelően kezelni, szimpatikusabbak leszünk, a bizalom épül és eredményesebbek leszünk.

A DISC személyiségtipológia három dimenzió mentén vizsgálja az egyéneket: extrovertáltak vagy introvertáltak, kapcsolatorientáltak vagy eredményorientáltak, illetve hogy mennyire csiszoltak a saját személyiségtípusukon belül. A csiszoltságnak nem csak a saját személyes fejlődésünk szempontjából van fontos szerepe, de társaink személyiségtípusának felismeréséhez is szükséges. Egy csiszolt és csiszolatlan ember között akkor a különbség, mint a szén és a gyémánt között.

  • A sárga típust az emberek és az élmények érdeklik, jól tud inspirálni másokat, viszont gyakran szétszórt és fecsegő.
  • A piros típust az eredmények és a siker érdekli, jó vezető, viszont gyakran átgázol másokon a cél érdekében, és túl agresszív lehet.
  • A zöld típust a béke és a harmónia motiválja, empatikus, de nehezebben vág bele új célok megvalósításába, és kerüli a konfliktusokat.
  • A kék típus a tökéletességre törekszik, és a részletek fontosak számára, jó tervező, viszont túl kritikus lehet, és a maximalizmusa lelassíthatja.

A feladatunk nem az, hogy más típussá alakuljunk, hanem hogy önmagunkat csiszolva egyre jobbá váljunk.

Nagyon ritkák a tiszta típusok, a legtöbb ember két típus kombinációja, de arra is van példa, hogy valakinél három típus dominál. Nagyon eltérően kell az egyes típusokkal bánni, hiszen ami az egyik embernél működik, az a másiknál pont ellenkező hatást vált ki, ami egyiküknek gyógyszer, az a másiknak méreg. Ráadásul a típusok keveredése miatt nem mindig könnyű felismerni egy-egy embert. Ha megtanuljuk az egyes személyiségtípusokat felismerni és megfelelően kezelni, szimpatikusabbak leszünk, a bizalom épül, az eredményeink növekednek.

A fenti leírások a két végletet mutatják be, a valós életben a legtöbb ember a kettő között helyezkedik el. A feladatunk az életben nem az, hogy valaki mássá váljunk, hanem hogy a saját személyiségtípusunkból hozzuk ki a legtöbbet! Önmagunk csiszolásának több módja is van, de ez sajnos nem történik meg magától.

Az egyik módszer, hogy tudatosítjuk a ránk jellemző erősségeket és gyengeségeket.

A másik módszer, hogy odafigyelek mások visszajelzéseire. A családunk, barátaink, kollégáink amúgy is rendszeresen emlékeztetnek minden hiányosságunkra, csak legtöbben már kialakítottunk egy immunitást az ilyen visszajelzésekkel kapcsolatban. Ha mostantól nem defenzíven reagálunk, hanem elgondolkodunk ezeken a kéretlen tanácsokon, sokkal gyorsabban fogunk tudni fejlődni.

Minél kevésbé csiszolt valaki, annál nehezebb őt kezelni, annál több rigolyája és negatív tulajdonsága kerül elő a közös munka során. De nem nehéz személyiségtípusok vannak, hanem más személyiségtípusúak, akik máshogy gondolkodnak, más szempontok fontosak nekik, és más a stílusuk, mint nekünk.

Egyik személyiségtípus sem tud egyedül akkora teljesítményt elérni, mint egy vegyes csapat, ahová mindenki behozza a saját erősségeit. Egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindannyiunkban van mind a négy típusból, és nem szükséges mássá válnunk, mint akik vagyunk. A sikerünk titka abban rejlik, hogy folyamatosan fejlesztjük magunkat, és a legjobb önmagunkká válunk életünk során.

Vissza