DISC jellemvonások

DISC jellemvonások

Tudjuk, hogy nagyon ritkák a tiszta DISC típusok, a legtöbb ember két típus kombinációja, de arra is van példa, hogy valakinél három típus dominál. Nagyon eltérően kell az egyes típusokkal bánni, hiszen ami az egyik embernél működik, az a másiknál pont ellenkező hatást vált ki, ami egyiküknek gyógyszer, az a másiknak méreg. Ráadásul a típusok keveredése miatt nem mindig könnyű felismerni egy-egy embert. Ha megtanuljuk az egyes személyiségtípusokat felismerni és megfelelően kezelni, szimpatikusabbak leszünk, a bizalom épül, az eredményeink növekednek.

A kapcsolatorientált embereket az emberi dolgok foglalkoztatják. Törődnek másokkal, nem feltétlenül egy feladat megoldása érdekli őket, hanem a társas kapcsolatok, más emberek érzelmei, illetve döntéseiket is inkább érzelmi alapon hozzák meg.

Extrovertált és kapcsolatorientált a szangvinikus (SÁRGA) típus, az inspiráló. Ő egy lelkes, vidám ember, aki legtöbbször a társaság középpontjában van. Mindig a dolgok pozitív oldalát látja, és másokat is könnyen fel tud lelkesíteni bármilyen ügy iránt. Szeret emberek között lenni, mások figyelme és elismerése élteti. Nagyon kommunikatív, sokat beszél, kiváló történetmesélő, nagy hatással van másokra, inspirálja az embereket. Egyszerre számtalan dolgot csinál, pörög, és mindig mozgásban van. Imád sok mindent bevállalni, sok emberrel együttműködni és jól érezni magát. Jellemzően aktív a közösségi médiában, megosztja az élményeit másokkal.

Jól kommunikál, szeret beszélni, de ha ezt túlzásba viszi, és be nem áll a szája, sokan idegesítőnek látják. Jó, hogy optimista, de emiatt hajlamos túl sok projektbe beleugrani, túlvállalni magát, így végül egyikben sem halad úgy, ahogyan tervezte. Ő nagyon laza, elsiklik bizonyos udvariassági formák fölött, ami megkönnyíti másoknak a vele való kommunikációt, viszont bizonyos emberek indiszkrétnek tartják, és megsértődnek a túlzott személyeskedés miatt.

Egy csiszolatlan sárga teljesen szét van esve. Az őrületbe kergeti a többi típust a folyamatos ripacskodásával, hosszú, értelmetlen történeteivel és alacsony munkamoráljával. Mindig csak hülyéskedik, mellébeszél és szórakozni akar. Rendetlen, fontos iratokat is elveszít, és képtelen időben odaérni bárhová. Megígér dolgokat, majd nemcsak hogy nem tartja be, de teljesen el is felejti azokat. Felszínesen dolgozik, áthágja a szabályokat, és mindenkinek az idegeire megy.
Ezzel szemben egy csiszolt sárga valódi inspirációt jelent egy csapatban. Megtanulta visszafogni magát és csak minden 5. sztori mesélési ingerét hagyja érvényesülni, a többit bölcsen magában tartja. Felismerte, hogy szüksége van a kékekre ahhoz, hogy az álmait a valóságba is átültesse, így nagyszerű csapatot épít maga köré. Az erősségeire fekteti a hangsúlyt, megálmodja a jövőképet, bevonja az embereket, és óriási energiát ad az egész csapatnak. Humorával, megnyerő stílusával és szórakoztató egyéniségével élvezetessé teszi a mindennapokat – öröm vele dolgozni. Ismeri a saját korlátait, ezért tudatosan kevesebb projektet vállal be, mert rájött, ha valamire igent mond, azzal automatikusan nemet is mond más dolgokra. Amikor tervez, az általa várt eredményt beszorozza 0.67-tel, a „sárga szorzóval”, mert hajlamos túl optimista lenni. Amikor határidőt vállal, a szükséges időt inkább elosztja 0.67-tel, mert azt pedig hajlamos alulbecsülni. A csiszolt sárga képes pontos lenni, mindenhová 15 perccel hamarabb tervez megérkezni, így pont jókor ér oda. Vagy megtanul rendet tartani maga körül, vagy ami még valószínűbb, felvesz maga mellé egy asszisztenst, aki minden adminisztratív és szervezési dolgot intéz helyette.

 

Az introvertált típusokból a kapcsolatorientált kategóriába tartozik a flegmatikus (ZÖLD), a békés típus. Kapcsolatorientáltságából adódóan törődik az emberekkel, nagyon érdeklődik irántuk. Mivel introvertált, keveset beszél, de annál jobb hallgatóság. Empatikus, odafigyel más emberekre, ezért mindenki nagyon szereti. Könnyen megtalálja a hangot másokkal, képes alkalmazkodni hozzájuk, és kedvesen, higgadtan, diplomatikusan viselkedik. Nagyszerű csapatjátékos, fontos számára, hogy béke legyen körülötte, és mindenki jól érezze magát. Ha konfliktus van, ő az, aki mindkét oldalt megérti, és együttműködésre, türelemre bíztat. Fontos neki a testi kényelem, a nyugalom, és hogy mások kedveljék, értékeljék. Nem annyira szereti a változást, ezért hűséges, óvatosan hoz meg döntéseket.

A zöld típust a barátságos és visszafogott stílusa miatt sokan kedvelik, de ha ezt a passzivitást túlzásba viszi, mások szemében lustának tűnhet. Az erőssége, hogy képes diplomatikusan elkerülni a konfliktusokat, átcsaphat gyengeségbe, ha a konfliktusok elől menekülve mindig a kisebb ellenállás irányába megy. A zöld emberek nem igazán szeretnek döntéseket hozni, inkább halogatják azt. Makacsul tudnak ragaszkodni a status quóhoz, ilyenkor minél nagyobb nyomást helyeznek rájuk, annál inkább ellenállnak.

A csiszolatlan zöld nem csinál semmit. Ha valamit nagyon muszáj, akkor kelletlenül, késve, és minimális minőséggel elvégzi, de ebben nagyon el is fárad. Nem tud kommunikálni, nagyon visszafogott, de még így is szívesen meghallgat másokat – csak nem reagál. Makacsul ragaszkodik a saját kényelméhez, és a legtöbb energiát arra használja, hogy minden maradjon úgy, ahogy van. Halogatja, kerüli a döntési helyzeteket, teljesen döntésképtelen.
Egy csiszolt zöld ehhez képest egy határozott, kedves ember, akit mindenki szeret. Óriási empátiával és őszinte érdeklődéssel hallgat meg másokat, igazi bölcs tanácsadó, akár sikeres coach és vezető is lehet. A számára fontos célokra megtanul összpontosítani, és vezetőként olyan csapatot épít fel, akikkel a megvalósítás is lehetséges. Hagyja a pirosakat, sárgákat előre menni, odafigyel, hogy egy kis kék kontroll legyen a folyamatban, ő pedig törődik az emberekkel, és összefogja a csapatot. Képes döntéseket hozni, de nem kapkod. A zöld kivárása néha jól ellensúlyozza a sárga kapkodását vagy a piros hirtelen döntéseit.

 

Extrovertált és feladatorientált a kolerikus (PIROS) típus, a vezető. Abban hasonlít a sárgára, hogy ami a szívén, az a száján. Ő azonban elsősorban eredményeket szeretne, és kevésbé foglalkozik az emberi oldallal. Határozott, erős akaratú, és folyamatosan célok elérésén dolgozik. Gyorsan dönt, és meg is valósítja, amit kitalált. Nagy az önbizalma, bármire képesnek érzi magát, és imád versenyezni – elsősorban győzni! Míg a sárga lelkesítés által tud meggyőzni, addig a piros a határozottságával szerez követőket. Látja a nagy képet, az összefüggéseket, és amíg mások még gondolkodnak, ő kész tervvel áll elő. Azonnal el is kezdi megvalósítani a tervét, emiatt a többi ember szívesen csatlakozik hozzá.

A piros típus valóban nagyon határozott, de ha ezt túlzásba viszi, mások szemében könnyen túl agresszívnek és önteltnek tűnhet. Nagyon jó a célorientáltsága, hogy megtartja a fókuszt, és eredményeket ér el, de eközben gyakran átgázolhat embereken.  A magabiztosság is nagy előny, de emiatt gyakran lemaradhat más emberek véleményéről, és felesleges hibákat is elkövethet. Ha elég bölcs, rá kell jönnie arra, hogy a céljai eléréséhez másokra is szüksége van, így az emberekkel való bánásmód képessége végül is segíthet neki elérni a céljait.

Egy csiszolatlan pirossal nagyon nehéz bánni. Kifejezetten otromba tud lenni, nem hallgat meg másokat, csak a saját igazát hajtogatja. Faragatlan, beszól mindenkinek, és hangosan kiabál. Nem figyel oda az emberekre, de akaratosan, agresszíven dominálja őket. Gyakran téved, de ritkán kételkedik! Túl türelmetlen, és képtelenség őt bármiről meggyőzni. Ha vezetői pozícióban van, gyakran visszaél a főnöki helyzetével, az emberei nem kedvelik.
A csiszolt piros kiegyensúlyozott, nyugodt, kedves. Meghallgatja az embereket, sőt törődik velük. Persze nem azért, mert kapcsolatorientált lenne, hanem azért, mert megtanulta, hogy a céljait más embereken keresztül, a segítségükkel tudja elérni. A csiszolt pirosnak tiszta céljai vannak, magabiztos és óriási energiával halad azok felé – de ez kívülről nem látszik. Olyan, mint a kacsa, amelyik szépen, békésen úszik a tó felszínén, miközben a víz alatt láthatatlanul hatalmas erővel lapátol. A csiszolt piros jól bánik az emberekkel, elfogadja mások véleményét, sőt, kifejezetten nyitott is a visszajelzésre. Fejleszti a csapatát, megtanul nagyon hatékonyan delegálni, felismeri, hogy melyik feladatot kire lehet bízni. Átlátja a nagy képet, de azzal is tisztában van, hogy szüksége van kékekre, akik odafigyelnek a részletekre, él a sárgák lelkesítő optimizmusával és vidámságával, és bevonja a zöldeket a csapatba.

Az introvertált, feladatorientált típus a melankolikus (KÉK), a tökéletes típus. Ő mindent kiválóan szeretne megcsinálni, a tökéletességet várja el másoktól is. Míg a pirosat a gyors és jó eredmények érdeklik, a kék inkább a feladat megoldásának minőségére fekteti a hangsúlyt. Sok mérnök, kutató és programozó tartozik ebbe a típusba. Olyan emberek, akik oda tudnak figyelni a részletekre, és képesek adatokat elemezni, egy problémát alaposan átgondolni, egy projektet megfelelően megtervezni. Analitikus típusról van szó, aki az adatok, számok és tények embere. Komoly, megfontolt típus, és szeret komplex problémákat megoldani. Emellett nagyon érzékeny, könnyen meg lehet bántani, de ez csak hetekkel később derül ki mások számára.

A kék típus a tökéletességet várja el magától, és így másoktól is. Frusztrálja, ha ő maga nem tökéletes, és mivel ez nyilván túlzott elvárás, egyfolytában elégedetlen. Rááll az agya a hibák keresésére, és ráadásul kiváló is ebben. Szeret rámutatni a tökéletlenségekre mások életében is, leginkább segítő szándékkal, de ez a kritikusság másokat könnyen felbosszanthat. A kékek ragaszkodnak a rendhez, a szabályokhoz és a tervszerű haladáshoz.

A csiszolatlan kék szintén a társai agyára megy! Annyira kritikus és okoskodó tud lenni, hogy az emberek nem szívesen maradnak a közelében. Mindenben a rosszat látja, a hibát keresi, és erre a legironikusabb módon fel is hívja a figyelmet. Finom szurkáló megjegyzéseket tesz más emberekre, a hátuk mögött kibeszélő őket, és meg van győződve róla, hogy ő az egyetlen tökéletes lény a világon. A csiszolatlanság jele az is, amikor a legkisebb döntést is halálra analizálja.
A csiszolt kék viszont jó célokra használja azon képességeit, hogy zseniálisan tud tervezni, problémákat megoldani és odafigyelni a részletekre. Törekszik a tökéletességre, de megtanult eközben az emberekkel is bánni, így nem sértőn, hanem építően fejezi ki fenntartásait. Bizonyos helyzetekben el tudja engedni a tökéletességet, de amikor fontos, használja képességeit. Annak ellenére, hogy alapból nem érdeklődik az emberek iránt, tud empatikus lenni, sőt, akár kifejezetten kedves is lehet. Nagyszerű tervet készít az egész csapat számára, de hagyja az egyes csapattagokat érvényesülni, és a maguk módján megvalósítani a kitűzött célt. Sőt, kiváló feladatorientáltságával és szervezettségével pont abban támogatja az egyes embereket, amire nekik éppen szükségük van.

 

A fenti leírások a két végletet mutatják be, a valós életben a legtöbb ember a kettő között helyezkedik el. A feladatunk az életben nem az, hogy valaki mássá váljunk, hanem hogy a saját személyiségtípusunkból hozzuk ki a legtöbbet! Önmagunk csiszolásának több módja is van, de ez sajnos nem történik meg magától.

Az egyik módszer, hogy tudatosítjuk a ránk jellemző erősségeket és gyengeségeket.

A másik módszer, hogy odafigyelek mások visszajelzéseire. A családunk, barátaink, kollégáink amúgy is rendszeresen emlékeztetnek minden hiányosságunkra, csak legtöbben már kialakítottunk egy immunitást az ilyen visszajelzésekkel kapcsolatban. Ha mostantól nem defenzíven reagálunk, hanem elgondolkodunk ezeken a kéretlen tanácsokon, sokkal gyorsabban fogunk tudni fejlődni.

Vissza