Csapatépítés önállóan

Csapatépítés önállóan

Amióta nagyvállalati környezetben dolgozom, rendszeresen veszek részt a csapataimmal csapatépítő eseményeken, vagy résztvevőként, vagy agile coachként facilitátorként. Amikor csapattagként vagyok részese az eseménynek elgondolkodom, hogy valóban szükség van-e külső szereplőre, hogy levezényeljen felnőtt embereknek viszonylag egyszerű játékos ismerkedőket, vagy elmondja a fizikai gyakorlatot és végig is asszisztáljon hozzá.

Különösen irritál, ha a facilitátort csak a feladat elvégzése hajtja, és nem az, hogy akárhogy is, de a csapat épüljön. Például megtörtént esemény: a csapattagok elkezdtek sztorizgatni, megosztani magukról történeteket, személyesen kapcsolódtak, és mivel a „tréner” megbízást kapott, lekeverte a spontán kötődések kialakulását, és időnyomásra, feladatot KELLett végrehajtani. Innentől szoktam elkezdeni előbb csak magamban, majd a társaimat is felbújtva lázadozni, szúrós szemmel nézegetem a „szakembert” és azon gondolkodom, mennyire jobb lenne ez az egész csapatépítő nélküle, vagy ha többen vannak, akkor nélkülük. Amint véget érnek a kötelező feladatok, végre tényleg elkezd(het) épülni a csapat, kialakulni a valódi az emberi kapcsolódás, ami az egész esemény célja (lenne).

Ha más is érzett már hasonlóan, és rövid, pénztárcakímélő, de hatásos módon szeretne a csapatát építeni, az alábbi tippek neki szólnak.

2 igaz, 1 hamis: mondj magadról 3 állítást, amiből az egyik nem igaz rád, a többiek feladata pedig kitalálni, melyik a kakukktojás.

Személyes kezelési útmutató: az alábbi oldalon egy angol nyelvű mosási útmutatót tudtok letölteni, ami hasonlóan a ruhaneműk kezelési útmutatójához önmagunkhoz ad használati utasítást. https://www.fearlessculture.design/blog-posts/team-washing-instructions-canvas Elérhető teljes csapatra szóló kezelési útmutató is, ami érettebb csapatok számára lehet hasznos: https://www.fearlessculture.design/blog-posts/team-washing-instructions-how-to-find-common-ground-for-improved-team-collaboration

Megbeszélhetitek, hogy ki melyiket tölti be a Belbin-féle csapatszerepek közül, mi az, amiből sok van, mi az, amiből kevés/hiány van a csapatban: https://www.belbin.com/resources/session-ideas-handouts

Metaforák használata: ha a csapat egy város/jármű/dzsungel lenne, én a … lennék (benne). Azért mert …. – itt mondd el, hogy te mivel járulsz hozzá az egészhez (vagyis a csapat működéséhez).

Szupererő: mi a te szupererőd a többiek szerint? Mindenki mondja el/írja le, hogy mi a többiek szuperképessége. Több formátuma lehet a megvalósításnak: egy-egy személyre szóló A/4-es lapot adogatunk körbe, és mindenkiére ráírjuk, amit gondolunk róla; külön-külön postitekre felírjuk és egyenként átadjuk az illetőnek; szóban is mehetünk egy-egy kört mindenkiről.

4 igaz 1 hamis valaki másról: gondolj valakire a csapatból, mondj róla 5 olyan nem túl egyértelmű állítást, ami alapján a többiek kitalálhatják kire gondoltál, de ezek közül egy jellemző ne legyen igaz. Sokszor még az sem találja ki, akiről szó van :)

Kettes csoportokban, egy érett, összeszokott csapat esetén: Azért szeretek veled dolgozni, mert … / Nekem az a nehéz veled …, ezért azt kérem tőled, hogy …

A végére hagytam a legnagyobb kedvencem:

Pozitív pletyka: üljetek le körben, egymással szemben. Az a résztvevő, akiről a háta mögött 2 percig csak pozitív dolgokat pletykálnak a többiek E/3-ban, kifordul a körből (kifordítja a székét), hogy a háta mögött tudjanak pletykálni róla. Fontos, hogy jól hallhatóan és csak pozitív állításokat mondjunk az illetőről, pl. tudtátok, hogy xy fantasztikus sütiket készít/hétvégéken önkénteskedik /…, stb.? úgy irigylem/szeretem/csodálom/eltanulnám tőle azt, hogy …
Javasolt jegyzetelésre alkalmas eszközt magunknál tartani, hogy a későbbiekben is megmaradjon mi mindenről vannak pozitív véleménnyel rólunk a kollégáink.
Amikor letelik a 2 perc, akiről pletykáltak visszafordul a körbe, és egy másik csapattag fordul háttal a többieknek.

Bízom benne, hogy tudtam új és érdekes megoldásokat javasolni a kiscsoportos, önálló csapatépítőkhöz, ami mélyebb, munkában is hasznosítható személyes ismeretségeket eredményez, az üljünk be valahova enni/inni, menjünk el bowlingozni/ társasozni programokon felül.

Nekem is jól esik, ha nem kell az elejétől a végéig a topon lennem, aktívan figyelnem, koordinálnom, mérnem az időt, ha elengedhetem magam, ugyanakkor egy önszerveződő, egymásért felelősséget vállaló csapatban, ha minden arra nyitott csapattag elvállal 1-1 játékos feladatot, akkor úgy érezheti jól magát mindenki, hogy közben egy új készséget (a facilitálást) is elsajátíthat.

 

Vissza