Belülről fakadó motiváció

Belülről fakadó motiváció

Az idejétmúlt motivációs rendszerek leszívják az emberek energiáját, kreativitását, jóllétét és testi-lelki egészségét.

Az anyagi ösztönzők könnyen használható, bár drága eszközök. Azok használják, akik még nem szántak időt és energiát arra, hogy ennél innovatívabb, egészségesebb és fenntarthatóbb megoldásokat fejlesszenek ki.

Az optimális motiváció azt jelenti, hogy az emberekben megvan a pozitív energia, a vitalitás és a jóllét érzése, ami ahhoz kell, hogy folyamatosan értelmes célokat tűzzenek ki maguk elé, és el is érjék őket, miközben fejlődnek egy gyarapodnak. Hiszen az emberek már eleve motiváltak, mindig motiváltak. Tévedés tehát azt gondolni, hogy az emberek nem motiváltak. Egyszerűen csak olyan dolgokra vágynak, amelyeket nem tudnak megfogalmazni.

A motiváció az ACR-ban (autonomy, relatedness, competence) az autonómia, a valahová tartozás (kötődés) és a kompetencia felfedezésében keresendő.

Ezeket a pszichológiai szükségleteinket ki kell elégítenünk.

Az autonómia iránti igény az ember azon vágya, hogy érezze, vannak választási lehetőségei, továbbá, hogy amit tesz, azt szabad akaratából teszi. Az autonómia egy érzés, amely azt fejezi ki, hogy a tetteink forrása mi magunk vagyunk.

A motiváció igazából ezért hatástalan, mert a valahová tartozás érzését nem lehet csak úgy kikényszeríteni az emberekből.

A kompetencia iránti igény az ember azon vágya, hogy az élet mindennapi kihívásaiban és lehetőségeiben eredményesnek érezze magát. A kompetencia azt jelenti, hogy idővel képessé válunk valamire, ami korábban nem ment. A kompetencia a fejlődés és a gyarapodás érzése.

A motiválás azért hatástalan, mert a fejlődést és a növekedést nem lehet senkire rákényszeríteni. De ki lehet alakítani egy olyan, tanulásra ösztönző környezetet, amely nem ássa alá kollégáinkban a kompetencia érzését.

Az ember, amikor mindhárom pszichológiai szükséglete ki van elégítve, szinte tobzódik a pozitív energiában, vitalitásban és a jóllét érzésében. Ha az ARC egyik eleme zuhanni kezd, magával rántja a másik kettőt is. A világ összes pénze sem lenne elég ahhoz, hogy betöltse azt az űrt, amit azért érez, mert az automónia, a kötődés és a kompetencia iránti pszichológiai igénye nincs kielégítve.

Az ember természetéből fakadóan tanulásra született, örökké fejlődni szeretne, és arra vágyik, hogy élvezze a munkáját, produktív legyen, pozitívan tudjon hozzájárulni a világ dolgaihoz és tartós kapcsolatokat építsen fel. Az ember az optimális motiváció állapotában döbbenetes előnyökre tesz szert, például javul a mentális és a fizikai állapota.

A vezető valódi feladata az, hogy segítsen munkatársainak, hogy kihozzák magukból a legtöbbet – és erre megéri időt szánni. 

Ha az emberek szabad kezet kapnak, és így várjuk el, hogy jól dolgozzanak, akkor jól is dolgoznak.

Amennyiben bővebben érdekel a téma, szívből ajánlom a Motiváció magasabb szinten c. könyvet.

Vissza