Az önbizalom és önbecsülés újjáépítése

Az önbizalom és önbecsülés újjáépítése

Önbizalom versus önbecsülés
Az önbizalom és az önbecsülés nem mindig jár együtt. A Psychology Today folyóirat az önbizalmat úgy határozza meg, mint „az ember azon bizodalma saját képességeiben vagy adottságaiban, hogy sikeresen vagy legalábbis megfelelően lépjen kapcsolatba a világgal”. Aki magabiztos, az új kihívásokat vállal, megragadja a lehetőségeket, megbirkózik a nehéz helyzetekkel, és felelősséget vállal, ha és amikor valami balul sül el.
 
Lehetsz nagyon magabiztos attól, hogy alacsony az önbecsülésed, ami saját értékünk érzelmi értékelése. Az önbecsülés meghatározása szerint „az a mátrix, amelyen keresztül gondolkodunk, érzünk és cselekszünk, és amely tükrözi és meghatározza önmagunkhoz, másokhoz és a világhoz való viszonyunkat”. Az önbecsülés a saját értékünk szubjektív értékelése; ezért nincs adat, bizonyíték vagy objektív módszer a mérésére.
 
Én-kép
Az önmagunkról alkotott gondolataink hozzájárulnak az énképünkhöz. Ezek a gondolatok, akár jók, akár rosszak, önbecsülésünk építőkövei. Énképünket, fokozatosan önbecsülésünket alakíthatják szüleink, családunk, barátaink, testi vagy értelmi képességeink, végzettségünk és munkánk.
 
Úgy definiáljuk magunkat, ahogy mások határoznak meg minket. Így ha mások kedvesen bánnak velünk, úgy mintha különleges és egyedi emberek lennénk, akkor végül mi is így határozzuk meg magunkat. Másrészt, ha azon kapjuk magunkat, hogy úgy bánnak velünk, mintha zavarnánk köreiket, akkor mi is így látjuk magunkat.
Vannak, akik összekeverik az egészséges, pozitív önértékelést a merészséggel vagy arroganciával, a másokkal szembeni hamis felsőbbrendűség érzésével. Az igazi önbecsülés azonban azt jelenti, hogy nem kell mások rovására érvényesülnünk. Valójában a negatív önértékelésűek folyamodnak ahhoz a taktikához, hogy eltúlozzák saját értéküket, általában azzal, hogy lenyomnak másokat. A pozitív önértékeléssel rendelkezők elismerhetik saját értéküket és igazolhatják mások pozitív tulajdonságait.
 
A pozitív önbecsülés kialakításának technikái
 
1. Dolgozz a gondolataidon.
Az, hogy miként érezzük magunkat, befolyásolja, hogyan értelmezzük saját tetteinket, döntéseinket, milyen célokat tűzünk ki magunk elé, és hogyan viszonyulunk másokhoz. A negatív belső érzések általában alacsonyabb elvárásokhoz és eredményekhez vezetnek, míg a pozitív meghatározások általában magasabb törekvésekhez vezetnek.
 
Tekintsünk néhányat az alábbi módokon, amelyekkel ezek a privát, belső gondolatok módosíthatók.
 
 • Vizsgáld meg irreális elvárásaidat. 
  A negatív önértékelést a „szabad”, „kell” és „muszáj” szavakba foglalt gondolatok hajtják. Ezek a szavak azt sugallják, hogy másnak kell lennünk, mint amilyenek vagyunk. Pozitívabb megközelítés, ha ezeket a szavakat az „akar”-ra cseréljük. Ahelyett, hogy önbüntető módon azt mondaná: „Jobb barátnak kellene lennem”, hasznos lehet a gondolatot a következőre változtatni: „Jobb barát akarok lenni”.

 

 • Fogadd el, hogy a történelmet nem lehet megváltoztatni. 
  Gyakran vég nélkül büntetjük magunkat a múltban elkövetett sajnálatos tetteinkért – és ez táplálja negatív önbecsülésünket. Mindannyian követünk el hibákat, amikből tanulhatunk. Valójában nekünk, esendő embereknek hibáznunk kell az életben – és talán hálásnak kell lennünk, hogy elkövettük őket, mert máshogyan tanulhatnánk meg az utat egy boldogabb élethez? A múltat nem lehet semmissé tenni, de a jelenre és a jövőre összpontosíthatunk, erejükből merítve azt az életet, amelyet magunknak választunk.

 

 • Gondolj az életedben szerzett pozitív tapasztalatokra. 
  Ahelyett, hogy a hibáinkon rágódnánk, sokkal hasznosabb, ha átgondoljuk, mi a jó az életünkben. Inkább a sikereidre gondolj, mint a kudarcaidra. Mindannyiunknak vannak olyan élettapasztalatai, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket. Határozd meg magad ezeknek a pozitív élményeknek a segítségével.

 

 • Tűzz ki pozitív célokat a jövőre nézve. 
  Vizsgáld meg személyes szükségleteidet, vágyaidat, eszközeidet és képességeidet – és gondold át, hogyan használhatod ezeket a kívánt élet elérésére. Tedd reálissá és elérhetővé céljaidat, és haladj feléjük, lépésről lépésre, élvezve a sikereket és legyőzve az időnkénti botlásokat. Meríts magadból pozitívumot – annak tudatában, hogy a régi negatív tendenciák hogyan mutatkozhatnak meg. A pozitív célok kitűzése pozitív önértékelést támaszt, és megerősíti, és emlékeztet arra, milyen erővel kell megszabnia saját irányát.
 
2. Diagnosztizáld azokat a jeleket, amelyek negatív önértékeléshez vezetnek
 
Mindannyian hajlamosak vagyunk olyan módon reagálni a kiváltó tényezőkre, amelyek csökkentik vagy növelik önbecsülésünket. Az önbecsülésünket befolyásoló tapasztalatok azonosítása munkát és valódi elkötelezettséget igényelhet életünk minőségének javítása iránt.
 
3. Törődj magaddal és a megjelenéseddel
Értékeld saját egyéniségedet, erősségeid és gyengeségeid saját kombinációját, amelyek különleges emberré tesznek téged. Egy edzésprogramba való bekapcsolódás (akár egyszerűen napi 20 perc gyaloglás) jó módja annak, hogy ne csak a testedről gondoskodj, hanem arra is, hogy tudatosítsd másokban, hogy értékeled magad.
 
OKÉ-ban lenni önmagaddal, önmagad a világ előtti pozitív megjelenítése, és a másoktól kapott pozitív visszajelzések a pozitív önbecsülés fejlesztésének alapvető összetevői.
 
4. Vizsgáld meg a másokkal való kapcsolataidat
Az önbecsülés javítása magában foglalja a hatékony kapcsolatok kialakítását és a másokkal való kapcsolatok javítását. Eljön az ideje, hogy megvizsgáljuk a destruktív kapcsolatokat – ami azért lehet nehéz, mivel olyan kapcsolatok felé vonzódunk, amelyek megerősítik régi látásmódunkat.
 
A pusztító kapcsolatok megerősítik a régi negatív önértékelési mintákat. Ha nem érzel megbecsülést a kapcsolatban, akkor itt az ideje, hogy véget vess neki, és más, termékenyebb barátságok felé indulj el.
 
5. Tanuld meg kielégíteni saját szükségleteidet
A negatív önértékelés kétségekhez vezet azzal kapcsolatban, hogy képes leszel-e gondoskodni az életben felmerülő problémákról és kihívásokról. Ez az oka annak, hogy a negatív önértékelésű emberek olyan igényesek mások iránt – bizonyos szinten azt akarhatják, hogy mások megoldják helyettük a problémáikat. A negatív önértékelésű emberek idealizálhatnak másokat, vagy felváltva becsmérelhetik őket. Ha mások segítenek neked, akkor idealizálod őket. Ha nem segítenek, akkor nem akarod velük vesztegetni az időd. Ezek a „mindent vagy semmit” témák gyakran megjelennek a negatív önértékelésűek gondolataiban.
 
Az érett felnőtt élethez integritásra van szükség. Míg mások segíthetnek itt-ott, végső soron te vagy a felelős a saját igényeid kielégítéséért. Ehhez azonban elengedhetetlen a pozitív önértékelés és önbizalom.
 
A teljes cikk a Toastmasters Magazine júniusi számában jelent meg: https://www.toastmasters.org/magazine/magazine-issues/2022/june/rebuild-your-self-confidence
Vissza