Állhatatossággal a sikerért

Állhatatossággal a sikerért

Állj fel mindig ha padlóra kerültél, avagy hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés.

A kimagasló teljesítményt nyújtó emberek három dologban jeleskednek: szokatlanul jó kombinatorikai készség, nagyfokú szenvedély és képesség a kemény munkára állítja Angela Duckworth Grit című könyvében.

A kiemelkedő teljesítmény tulajdonképpen tucatnyi kisebb készségből vagy tevékenységből áll össze, amelyek mindegyike megtanulható vagy fejleszthető, szokássá alakítható, majd ezek egységes egészként működő rendszerré olvaszthatók össze. A kiválóságot az adja, ha valaki képes ezeket kitartóan és helyesen végezve, rendszerben alkalmazni.

Képletet is ad mindehhez.

Tehetség x erőfeszítés = készség

Vagyis:

  • A készségre csak a tehetség sok-sok órányi alkalmazásával tehetünk szert.
  • Erőfeszítés nélkül a tehetség nem több, ki nem használt lehetőségnél.
  • Erőfeszítés nélkül a készség csupán a „lehetett volna”.

Készség x erőfeszítés = teljesítmény

  • Az erőfeszítés az, amelynek révén a tehetség készséggé válik, ezzel párhuzamosan pedig a készséget produktívvá teszi.

Ha nem tudjuk megmagyarázni, miként ért el egy sportoló, egy zenész vagy bárki más valami elképesztő, lenyűgöző eredményt, rögtön azt mondjuk: Ez adottság! Ezt nem lehet megtanulni! Más szóval, ha nem egyértelmű, hogy a gyakorlás és az edzés miként juttatott el valakit a kiválóságnak az átlagot messze meghaladó szintjére, az illető azonnal megkapja a veleszületett tehetség címkéjét. Különösen, ha valaki csak az olimpiák alatt, a képernyőn lát sportolókat, vagy ha mindig csak az eredményeket produkáló versenyeket látja, miközben a mindennapos, hosszú edzésekkel nem szembesül.

Ennek azonban Nietsche szerint az a logikus magyarázata, hogy „a hiúságunk, az önmagunk iránt érzett szeretetünk segíti a géniuszkultuszt. Amíg varázslatos, földöntúli dologként gondolunk a géniuszra, nem kell önmagunkat hozzá hasonlítanunk, és elbuknunk ezen összehasonlítás során. Ha valakit isteninek nevezünk, az azt jelenti: vele nem kell versenyre kelnem.” A veleszületett tehetség magasztalása lehetővé teszi a számunkra, hogy hátradőljünk, és belesüppedjünk a status quo kellemesen meleg dagonyájába.

Ugyanakkor Darwin szerint a bolondokat leszámítva az emberek között nincs túl nagy különbség az intellektus, csupán az odaadás és a kemény munka terén; hiszem, hogy ez kiemelkedően fontos különbség.

Vagyis nem leszel kiváló, hacsak nem dolgozol keményen.

A grit arról szól, hogy nagyon hosszú időn át ugyanazon a hőfokon égünk, hogy elérjük a csúcscélt. A célt, ami túlmutat önmagunkon, ami nemcsak a saját érdekeinket, de a közösség és a társadalom érdekeit is szolgálja.

Bár a lelkesedés gyakori, az állhatatosság, az idővel sem múló kötődés ritka. Akiben sok a grit, abban nagyobb az önfegyelem is, és fordítva.

Ha megvan bennünk a grit, az azt jelenti, hogy lépésről lépésre folyamatosan haladunk. Hogy mindig szem előtt tartunk egy érdekes és értelmes célt. Hogy hajlandóak vagyunk energiát fektetni egy kihívást jelentő dolog gyakorlásába – nap nap után, hétről hétre, éveken keresztül. Hogy elesünk hétszer, és felkelünk nyolcszor.

 „Bármi legyen is az, amit csinálni szeretnél, ha nem a szenvedélyed vezérel, nem fogsz tudni kitartani mellette.” /Jeff Bezos/

Viszont a kemény munka és a jutalom közötti asszociáció tanulható.

A fejlődő szemléletmódú ember abban hisz, hogy képes megtanulni jobban teljesíteni. A szemléletmód éppolyan nagy hatással van az élet minden területére, mint az optimizmus. Ha valaki például fejlődő szemléletmódú, nagyobb eséllyel teljesít jól az iskolában, jobb érzelmi és testi egészségnek örvend és több pozitív emberi kapcsolata van.

A grit-alapú szemléletmódot szintén azáltal sajátíthatjuk el, ha felismerjük, hogy az emberek képesek jobbá válni valamiben – képesek fejlődni.

Az intelligencia vagy bármely tehetség, adottság erőfeszítés révén fejleszthető. Az idegsejtjeink egész életükben megőrzik azt a képességüket, hogy új kapcsolatokat hozzanak létre egymással, és erősítsék a már meglévőket.

Szívből javaslom a könyv elolvasását, már csak az érdekfeszítő esetleírások és a grit teszt miatt is, hiszen nem mindegy, hogy összességében mennyire jellemző ránk a grit, és mennyire vagyunk nem csak szenvedélyesek, de kitartóak is.

Vissza